Wybór deski do krojenia

0
9
Rate this post

Gastronomia

Niepozorna, ale obecna w każdej kuchni. Niby można się bez niej obejść, ale jednak jej brak utrudnia przygotowanie niemal każdego posiłku. Taka jest deska do krojenia. Wbrew pozorom jej wybór jest istotny dla jakości naszych potraw i również dla naszego zdrowia.

Drewno

Niemal w każdej kuchni można spotkać deski drewniane. Są one zdecydowanie najpopularniejsze, ale na pewno nie najlepsze. Okazuje się bowiem, że drewno jest bardzo chłonnym materiałem i przyjmuje zarówno wszelkie zapachy, jak i niebezpieczną dla zdrowia chemię. Takie deski należy często wymieniać, gdyż zbyt długie ich użytkowanie, ciągłe namaczanie, powoduje ciemnienie, a co za tym idzie zalęganie się szkodliwych dla zdrowia bakterii. To samo dotyczy również drewnianych łyżek, stolnic i innych tego typu drewnianych przedmiotów w kuchni. Należy też pamiętać, że drewniane deski uznaje się za bardzo niehigieniczne. Łatwo w ich przypadku rozwijają się bakterie. Dlatego nie wolno używać tej samej deski do krojenia surowego mięsa i np. chleba lub warzyw. Jeżeli jednak pomimo przeczytania tej antyreklamy, nadal zależy komuś na deskach drewnianych, wybór powinien paść na te wykonane z drewna egzotycznego, czyli np. merbau, jatoba, tek, massaranduba czy najtwardszego z nich – hebanu. Takie drewno jest odporne na ścieranie i warunki atmosferyczne, jednak niestety jest też dość drogie. Dlatego jeśli nie możemy sobie na nie pozwolić na deskę z hebanu, najlepiej wybrać wykonaną z drzewa liściastego, jak np. dąb czy buk. Do produkcji takich desek wykorzystuje się drewniane bloki, które są klejone w poprzek i dzięki temu są dosyć solidnie i grube. Fachowcy polecają drewno twarde, ponieważ ma gęstą strukturę i dzięki temu deska wykonana z takiego drewna jest mniej chłonna i nie powinna się odkształcać.

Plastik

Przewagę nad deskami drewnianymi mają deski plastikowe, które najczęściej wykonane są z polietylenu. Ich główną zaletą jest możliwość mycia przy pomocy chemicznych płynów, które łatwo się zmywają. Są one również odporne na temperatury, a także nie wchłaniają zapachów. Jednak tu również lubią mieszkać bakterie w wytworzonych rowkach (bo plastik sam się nie zasklepia). Tutaj również poleca się zakup kilku desek do każdego rodzaju pokarmu jednak ze względów bardziej estetycznych, ponieważ plastik jest materiałem, który łatwo można barwić na różne kolory.

Szkło

Najnowocześniejsze i aktualnie najmodniejsze są deski do krojenia wykonane ze szkła. Jednak choć ładnie wyglądają i są łatwe w myciu, również mają pewne wady, a mianowicie powodują tępienie się noży. Dlatego, gdy mamy w swojej kuchni taką deskę, najlepszym rozwiązaniem jest zakup noży ceramicznych. Materiał ceramiczny jest bowiem w swoich właściwościach zbliżony do szkła, a podobne materiały nie będą niszczyć siebie nawzajem.