Gastronomia
Na co powinien przygotować się turysta z Europy odwiedzający Stany Zjednoczone? Przede wszystkim na to, że spotka się z zupełnie inną kulturą. Zarówno tą obejmującą obyczaje dnia codziennego, jak i tą panującą w kuchni. Tym samym, europejczyk będzie miał okazję zwiedzić prawdziwe królestwo żywności typu fast-food. Jeśli tylko przepadasz za frytkami i hot-dogami, możesz być zupełnie pewien, że taka wycieczka to coś, czego Twoje kubki smakowe pragną najbardziej. W tym kraju maszyna do popcornu stoi na każdym rogu a frytownica to żelazny punkt najmniejszej nawet kuchni!
Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest niezwykle zróżnicowana i jednorodna za razem. Różnorodna ze względu na to, że nie istnieje zbiór potraw charakterystycznych dla tej nacji. Nie znajdziemy tam dań stricte „narodowych”, takich jak nasz, polski bigos lub (budzący obrzydzenie obcokrajowców) kefir. Stany Zjednoczone to zlepek wielu, bardzo odmiennych narodowości, które w brew wszelkim pozorom, nigdy do końca nie stały się „zjednoczone”. Tym samym, kuchnia amerykańska składa się ze zwyczajów europejskich, przywiezionych przez imigrantów z Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Irlandii. Dawne tradycje nakazujące porządnej amerykańskiej rodzinie posiadanie niewolników spowodowały wzbogacenie narodowego menu o tradycje afrykańskie. Sąsiedztwo Meksyku pozwala przenikać do Stanów Zjednoczonych potrawom ostrym, zawierającym dużo wołowiny, fasoli i kukurydzy. Jest jednak jeden fakt, który łączy kuchenne obyczaje całego świata: Amerykanie mają tendencję to przetwarzania każdej potrawy na swój sposób: niezwykle tłusty i tuczący. Z drugiej jednak strony, klasyczny dla tego regionu fast-food to wynalazek europejski.
W większości lokali Stanów Zjednoczonych króluje ten sam sprzęt gastronomiczny. W prywatnych domach również bardzo często spotkamy frytownice elektryczne i frytownice gazowe, opiekacze i różnego rodzaju smażalniki. Amerykanie lubują się w kuchni ciężkiej, dlatego nawet dla europejczyka zaznajomionego z tłustymi frytkami, pierwsze kilka posiłków może stać się szokiem.
Nawet krótki spacer ulicami miast Stanów Zjednoczonych pozwoli zauważyć, że maszyny do popcornu są integralnym elementem wystroju przestrzeni. Równie często można napotkać maszyny do waty cukrowej – Amerykanie kochają słodkości. W tym regionie naleśnikarki są wykorzystywane głównie do tworzenia grubych, puszystych placków, podawanych z ogromnymi ilościami słodkiego syropu klonowego. Do stworzenia najbardziej charakterystycznej przekąski stosuje się płyty grillowe – kilka minut i hamburger gotowy. Według zasad amerykańskiego żywienia, obowiązkowo dodaje się do niego ogromne ilości żółtego sera oraz pomidorowego sosu. Dla sprawniejszego smażenia równie popularnych hot-dogów stworzono grille rolkowe, ten sprzęt gastronomiczny sprawia, że produkcja przekąski już dawno przybrała rozmiary masowej.
Goście z Włoch przywieźli pizze – jedno z bardziej lubianych dań. Wystarczy ciasto drożdżowe, kilka dodatków, opiekacz, i okrągły obiad gotów!
Podsumowując, można pokusić się o stwierdzenie, iż europejski turysta w Stanach Zjednoczonych nie pozna wielu kuchennych nowości. W Polsce, grille rolkowe, maszyny do popcornu, płyty grillowe, czy też opiekacze są równie popularne.
Przygotowując się do wyjazdu należy tylko zapomnieć o dietach odchudzających i oddać się gastronomicznemu szaleństwu spod znaku fast-food.