4/5 - (1 vote)

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej początku dnia. Jej smak zależy od sposobu parzenia oraz od ekspresu, chociaż najważniejszym elementem jest oczywiście sama kawa. Czym się kierować przy jej wyborze? Czym się charakteryzuje kawa uprawiana w Etiopii? Wyjaśniamy w naszym artykule!

  1. Kawa (Etiopia) – co warto o niej wiedzieć?
  2. Rodzaje kaw ziarnistych – który rodzaj kawy wybrać?
  3. Doskonała kawa do ekspresu – o czym warto pamiętać?
  4. Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Etiopia jest krajem w Afryce Wschodniej, który graniczy z Kenią i słynie z najlepszych jakościowo kaw na całym świecie.

Kawa (Etiopia) – co warto o niej wiedzieć?

Etiopia jest uważana za prawdziwą ojczyznę drzewa kawowego. Obróbka ręczna oraz ekologiczny sposób uprawy są głównymi cechami charakterystycznymi dla kawy z tego kraju. Etiopia słynie z braku wykorzystania maszyn oraz technologicznych nowinek; ma możliwość pozyskania naturalnych aromatów kawy bez ryzyka utraty jej właściwości na etapie produkcji oraz przygotowania do sprzedaży. Warto dodać, że naturalne metody produkcji i przetwórstwa są głównymi cechami, którymi wyróżnia się Etiopia. Produkowana na tych terenach kawa świetnie się nadaje do espresso oraz jako zwykły, pobudzający napój kofeinowy.

Kraj ten wyróżniają doskonałe warunki do uprawiania drzew kawowych. Bardzo dobra kawa pochodzi np. z okolic płaskowyżu Tana, gdzie krzewy Arabica rosną dziko w zagajnikach, na dużych plantacjach i w gospodarstwach rolnych. Etiopczycy przetwarzają kawę zarówno metodą suchą, jak i mokrą, eksportując zielone ziarna głównie do Francji, Niemiec i Japonii. Kawa (Etiopia) jest znanym i wysokiej jakości produktem, który od wielu lat cenią miłośnicy tego napoju.

Kawa z Etiopii z natury posiada przyjemny owocowy smak, w którym możemy wyczuć wyraźną kwasowość. Jasno palona kawa z Etiopii doskonale nadaje się do alternatywnych metod parzenia. W kawie z Etiopii znajdziesz przyjemny aromat i dobrze zbalansowaną kwasowość.

Rodzaje kaw ziarnistych – który rodzaj kawy wybrać?

Na rynku są dostępne różne odmiany kaw ziarnistych. Najczęściej występujące propozycje zazwyczaj składają się z ziaren Arabiki, Robusty albo mieszanki tych dwóch gatunków.
Produkcja Arabiki zajmuje około 70% rynku kawowego. Arabika ma delikatny smak oraz intensywny aromat. Kawa ta często jest wybierana przez osoby cierpiące np. na nadciśnienie tętnicze, ponieważ zawiera mniejszą ilość kofeiny.
Z kolei kawa z zawartością ziaren Robusty jest świetnym wyborem dla tych, którzy potrzebują mocnego pobudzenia. Ziarna zazwyczaj pochodzą z rejonów południowej Azji i zachodniej oraz centralnej Afryki. Ma ona znacznie wyższą zawartość kofeiny niż Arabika, jak również intensywniejszy smak. Oprócz tego ma bardziej wyczuwalną goryczkę.

Doskonała kawa do ekspresu – o czym warto pamiętać?

Większość ekspresów do kawy daje możliwość skorzystania z kawy w ziarnach lub mielonej. Świeżo mielona przez ekspres, wysokiej jakości kawa, tworzy doskonały i bardzo aromatyczny napój. Kawy ziarniste niearomatyzowane oraz te, które nie są mocno palone, nadają się najlepiej do parzenia w ekspresie. Z kolei kawy, które są sztucznie aromatyzowane, są tłuste i mogą nawet uszkodzić młynek w ekspresie.
Najlepszy aromat kawy uzyskuje się wyłącznie ze świeżo palonych ziaren, dlatego kupno kawy na zapas mija się z celem, ponieważ powoduje zwietrzenie najlepszych aromatów. Dobra kawa do 30 dni od procesu palenia będzie utrzymywać najbogatszy aromat.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

W przypadku wybierania kawy ziarnistej istotny jest rodzaj napoju, który chcemy przygotować na jej bazie. Cieszące się dużą popularnością Espresso i Latte Macchiato możemy tak naprawdę zaparzyć, używając większości kaw. Z drugiej strony warto wspomnieć, że kupno mieszanki o właściwych cechach pozwoli uzyskać najlepsze smakowe efekty.
Dla wielu miłośników tego czarnego napoju najlepszą kawą jest ta składająca się w całości z ziaren Arabiki. Na taką opinię wpływają konsystencja kawy oraz jej smakowe walory. Napój powstający z jej ziaren, cechuje intensywny aromat i delikatny smak.