Schab z morelami

0
8
Rate this post

fotografia-slubna-koszalin-4Składniki:

1. 1,5 kilograma schabu bez kości
2. 10 dag masła
3. 1 opakowanie suszonych moreli (15 dag)
4. Pół łyżeczki rozmarynu
5. 1 łyżeczka słodkiej papryki
6. Pół łyżeczki mielonego kminku
7. 3 łyżki płatków migdałowych
8. 2 łyżki konfitury morelowej
9. 1 puszka moreli w syropie
10. 1 łyżeczka soli czosnkowej
11. Sól

Wykonanie:

Masło utrzeć w miseczce z solą czosnkową i rozmarynem. Wstawić do lodówki.
Schab umyć i na 2 minuty wrzucić do posolonego wrzątku a po wyjęciu wyciąć w nim głęboka kieszeń. Do otworu wkładać na przemian suszone morele i utarte z przyprawami masło. Mięso oprószyć solą i oraz połową porcji papryki i kminku. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 1.5 Godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza i co jakiś czas podlewać mięso gorącą wodą.
Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika mięso nasmarować podgrzana konfiturą zmieszaną z resztą kminku i papryki. Obsypać płatkami migdałowymi.
Odsączone morele z puszki zmiksować i połączyć z sosem z pieczenia oraz resztą suszonych moreli pokrojonych w paski.