Schab z rodzynkami

0
115
Rate this post

najlepsze-restauracje-lublin-4Składniki:

1. 1,5 kilograma schabu bez kości
2. Rodzynki
3. 6 plasterkówa. wędzonego boczku (może także być świeży)
4. Gotowa przyprawa do mięs (vegeta lub kamisa)
5. Słodka papryka
6. Suszony tymianek
7. Kilka łyżek oleju
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Schab umyć i dokładnie osuszyć przy pomocy kuchennego papierowego ręcznika. W miseczce wymieszać tymianek, paprykę, sól, przyprawę do mięs i świeżo zmielony czarny pieprz; tą mieszanką dokładnie natrzeć mięso z każdej strony a następnie skropić olejem. Plasterki wędzonego (lub świeżego) boczku poukładać wokoło schabu i posypać rodzynkami. Całość zawinąć ciasno w folię aluminiową (można też zapakować do rękawa foliowego przeznaczonego do pieczenia). Wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza i wstawić potrawę na około półtorej godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić na plastry i posypać rodzynkami.