Hodowcy drobiu

0
120
Rate this post

Hodowcy drobiu coraz częściej stawiają na hodowlę indyka. Gatunek ten pochodzi z Ameryki Północnej i właśnie tam jego mięso jest bardzo cenione. Dietetycy polecają mięso z indyka, ponieważ jest zdrowe, ma niską zawartość tłuszczu, a przy tym jest bardzo smaczne. Indyki zostały udomowione kilkaset lat temu, a kilkadziesiąt lat temu rozpoczęły się prace nad uzyskaniem odmian o pożądanych cechach. Kupując więc pisklęta indycze mamy do wyboru nie tylko różne rasy, ale też typy, które różnią się pomiędzy sobą masą i szybkością przyrostu. Im większą jednak masę chcemy uzyskać, tym dłużej musimy prowadzić hodowlę. Wiąże się to z większymi ilościami spożywanego przez pisklęta indycze i dorosłe indyki pokarmu, który stanowi około 70-80% kosztów całej hodowli. Z drugiej strony uzyskujemy więcej mięsa. Nie bez znaczenia są też walory smakowe, do których konsumenci przykładają dużą wagę. Mięso małych indyków jest delikatniejsze i smaczniejsze. Warto więc przemyśleć sprawę przed zakupem piskląt indyczych do hodowli.