Składniki:
1. Pół kilograma żeberek
2. 20 dag pieczarek
3. 1 łyżka mąki pszennej
4. Niepełna szklanka bulionu warzywnego
5. 1 czubata łyżka rodzynek
6. 2 łyżki przecieru pomidorowego
7. Suszony majeranek
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Żeberka umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Z mięsa można usunąć kostki. Mięso oprószyć mąką.
W rondelku rozgrzać olej i wrzucić mięso; smażyć około 3 minuty.
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do mięsa, podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić około pół godziny.
Na kilka minut przed końcem gotowania dodać do rondelka przecier pomidorowy i opłukane rodzynki. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody i surówką na przykład z marchewki.