Żeberka z porami

0
9
Rate this post

Barmani na wesele (2)Składniki:

1. Pół kilograma porów
2. Około 1 kilograma żeberek
3. 1 szklanka niezbyt słonego bulionu
4. Czarny i czerwony pieprz ziarnisty
5. Pół jasnego piwa
6. Sól drobna i gruba

Wykonanie:

Żeberka dokładnie umyć i osuszyć a następnie pociąć na kawałki o grubości dwóch palców.
Na głęboką patelnię wysypać łyżeczkę grubej soli i gdy pod wpływem ciepła zacznie lekko podskakiwać na patelni, poukładać na niej kawałki mięsa i obsmażyć często przewracając, aby nie przywarły do patelni. Tłuszcz pozostawić a samo mięso zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygło.
Pory oczyścić, odciąć zielone części i odłożyć na przykład do zupy a białe pokroić na talarki i wrzucić na patelnię, na której smażone były żeberka, zalać bulionem i gotować piętnaście minut, a następnie włożyć z powrotem żeberka, dodać ziarnisty pieprz i zalać piwem. Dusić kolejne 15 minut, aż spora ilość sosu wyparuje. Podawać z porami i ziemniakami lub pieczywem.