Popularność mięsa indyczego

0
9
Rate this post

Rosnąca popularność mięsa indyczego sprawia, że powstaje coraz więcej ferm w których hodowane są te ptaki. Mięso indycze jest tak chętnie kupowane, ponieważ jest smaczne i zdrowe. Dietetycy polecają spożywanie mięsa indyczego ze względu na niską zawartość tłuszczu. Coraz bardziej modna staje się zdrowa żywność, w związku z tym konsumenci sprawdzają coraz częściej z jakich źródeł pochodzi spożywane przez nich mięso. Preferowana jest hodowla w niewielkich gospodarstwach, gdzie szczególną uwagę zwraca się na warunki bytowania i paszę, jaką karmione są zwierzęta. Hodowla indyków jest bardziej wymagająca niż hodowla kur i innego drobiu. Pisklęta indycze wymagają szczególnej troski, ponieważ w pierwszych dniach życia występuje wśród nich duża śmiertelność. Hodowca musi więc liczyć się z tym, że zaraz po wykluciu ptaków będzie musiał im poświęcić dużo czasu i uwagi. Ten wysiłek procentuje jednak na przyszłość, gdyż prawidłowo hodowane pisklęta indycze rosną szybko i w efekcie dają hodowcy możliwość lepszego zarobku.