Hodowcy drobiu coraz częściej stawiają na hodowlę indyka. Gatunek ten pochodzi z Ameryki Północnej i właśnie tam jego mięso jest bardzo cenione. Dietetycy polecają mięso z indyka, ponieważ jest zdrowe, ma niską zawartość tłuszczu, a przy tym jest bardzo smaczne. Indyki zostały udomowione kilkaset lat temu, a kilkadziesiąt lat temu rozpoczęły się prace nad uzyskaniem odmian o pożądanych cechach. Kupując więc pisklęta indycze mamy do wyboru nie tylko różne rasy, ale też typy, które różnią się pomiędzy sobą masą i szybkością przyrostu. Im większą jednak masę chcemy uzyskać, tym dłużej musimy prowadzić hodowlę. Wiąże się to z większymi ilościami spożywanego przez pisklęta indycze i dorosłe indyki pokarmu, który stanowi około 70-80% kosztów całej hodowli. Z drugiej strony uzyskujemy więcej mięsa. Nie bez znaczenia są też walory smakowe, do których konsumenci przykładają dużą wagę. Mięso małych indyków jest delikatniejsze i smaczniejsze. Warto więc przemyśleć sprawę przed zakupem piskląt indyczych do hodowli.
Podobne wpisy na temat gotowania online:
niedziela, 28 sierpnia, 2016Śmieciowe jedzenie
wtorek, 8 stycznia, 2019Bułeczki z parówkami
wtorek, 4 lutego, 2020Kuchnia w przedszkolach
środa, 20 lutego, 2019Pizzeria Italia Siedlce menu
niedziela, 2 października, 2016Catering dietetyczny Poznań
poniedziałek, 9 września, 2019Popularność mięsa indyczego
niedziela, 4 września, 2016Odwrócona osmoza
czwartek, 15 września, 2016sucre mokotowska
sobota, 16 czerwca, 2018Najmodniejsze meble białe Agata
środa, 20 lutego, 2019Warzywa latem
wtorek, 27 grudnia, 2016Ekspresy profesjonalne do biura – Bytów
czwartek, 20 grudnia, 2018Drogi
Komentarze: