Wieprzowina z gruszkami

0
48
Rate this post

kulinaria (10)Składniki:

1. Pół kilograma gruszek
2. Ćwierć kilograma mięsa wieprzowego bez kości
3. Laska cynamonu
4. 3 łyżeczki cukru
5. 4 dag margaryny
6. 3 dag mąki pszennej
7. Liście laurowe
8. Ziele angielskie
9. Sól

Wykonanie:

Wieprzowinę dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (1 litr) z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziarenek ziela angielskiego.
Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Mięso po wyciągnięciu z wywaru, w którym się gotowało, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki; włożyć z powrotem do wywaru, dodać gruszki i laskę cynamonu i dusić do miękkości.
Z margaryny i mąki pszennej zrobić jasną zasmażkę i dodać do garnka z mięsem i gruszkami. Zagotować a następnie doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z kluskami.