Roladki drobiowe z mięsem mielonym

0
7
Rate this post

Pokazy barmańskie (3)Składniki:

1. 20 dag mieszanego mięsa mielonego
2. 2 filety z piersi kurczaka
3. 2 jajka
4. 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
5. 1 łyżeczka posiekanego koperku
6. 1 łyżka kaszki manny
7. 1 szklanka bułki tartej
8. Olej
9. Vegeta
10. Świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Wykonanie:

Mięso z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i rozbić na dosyć cienkie płaty (najlepiej to zrobić przez folię spożywczą, aby nie porozrywać mięsa). Mięso po obu stronach oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jedno jajko, kaszę manną posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawić do smaku, vegetą, solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Tak przygotowany farsz rozsmarować na filetach z piersi kurczaka i ciasno zawinąć formując roladki.
Pozostałe jajko roztrzepać na talerzu i panierować w nim a następnie w bułce tartej roladki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim gotowe roladki ze wszystkich stron na rumiany kolor. Z patelni wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a po ostygnięciu pokroić w dość grube plastry.