Rolada wołowa z twarożkiem

0
8
Rate this post

kulinaria (24)Składniki:

1. 60 dag wołowiny z udźca
2. 20 dag twarogu
3. Pół strąka czerwonej papryki
4. Pół strąka żółtej papryki
5. 2 łyżki bułki tartej
6. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
7. 5 dag masła
8. Trochę więcej niż pół litra bulionu
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Wołowinę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć a następnie rozkroić, wzdłuż aby powstał dosyć duży płat, a następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie rozbić.
Oczyszczone z pestek, umyte i osuszone papryki pokroić w kosteczkę, do twarogu dodać pokrojoną paprykę, posiekaną zieloną pietruszkę i bułkę tartą a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Farsz rozsmarować na mięsie i ciasto zawinąć w roladę. Brzegi można spiąć wykałaczkami. Mięso włożyć do brytfanki, a na jego wierzchu poukładać kawałeczki masła i podlać wodą. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Co jakiś czas podlewać mięso bulionem? Po 40 minutach odkryć, polać wytworzonym sosem i dopiec do miękkości. Po upieczeniu mięso owinąć w folię aluminiową i odstawić. Po wystudzeniu pokroić w grube plastry.