Ciasto można posypać zwykłym cukrem. Ale można z niego też wyczarować substancję, która zmienia kolor i smak. Można z niej wyczarować wiele wspaniałych rzeczy – karmel. By powstał lukier należy zagotować cukier do minimum 160 stopni Celsjusza. Do zmierzenia jego temperatury powinno użyć się specjalnego kulinarnego termometru. Do gotującego się cukry należy dodać odrobinę wody, która wyparuje, ale sprawi, że lukier będzie bardziej plastyczny. Lukier można barwić, dzięki temu nasze dania staną się bardziej kreatywne. Bezbarwny lukier sprawdzi się do owoców czy białych deserów takich jak serniki. Do cukru możemy dodać mleko w proporcji 1:1 oraz masło wtedy otrzymamy cukierki podobne w smaku do krówek. Lekko przypalony karmel będzie idealny do barwienia i aromatyzowania mięs. Dodatek naturalnego karmelu podbije smak jasnego piwa, a czekoladowe ciasto stanie się bardziej wyraziste w smaku. Efektownie rozlany na papierze karmel po ostygnięciu będzie ciekawą ozdobą na wykwintnych ciastach czy lodowych deserach.
Ciasto
czwartek, 1 września, 2016 368 Views Comment Off
Related Articles
-
-
Syrop z kwiatu czarnego bzu – właściwości i zastosowanie
poniedziałek, 3 kwietnia, 2023 -
Gotujący celebryci w mediach
sobota, 7 stycznia, 2023 -
Catering dietetyczny Olsztyn
wtorek, 27 lipca, 2021
Gotowanie:
-
Szampan Prosecco – wina, które zdobywają serca koneserów na całym świecie
Szampan Prosecco to jedno z najbardziej znanych win musujących, które pochodzi z północno-wschodniej części Włoch, z regionu Wenecji
-
Winiarnia Poznań – odkryj smaki wina z Wielkopolski
Poznań jest miastem, w którym nie brakuje interesujących miejsc, w tym również wina. Winiarnia Poznań to miejsce, w którym można
-
Narzędzia kuchenne – co warto mieć w swojej kuchni?
Kuchnia to miejsce, gdzie spędzamy wiele czasu, przygotowując smaczne posiłki dla siebie i swoich bliskich. Aby praca w kuchni była jak
-
Hurtownia Nabiału – gdzie jakość spotyka się z wyborem
Hurtownie nabiału to miejsca, gdzie detaliczne sklepy oraz restauracje mogą zaopatrzyć się w produkty wysokiej jakości w dużych
Kategorie
Polecamy:
-
Architektura centrów miast
poniedziałek, 7 grudnia, 2015 Comment Off 89 ViewsJak wyglądają centra miast? To proste pytanie wydaje się banalne. I w zasadzie takie jest, ale
Read more ... -
Catering wesele Poznań i Barman na wesele Kraków
niedziela, 26 listopada, 2017 Comment Off 152 ViewsBarman na wesele Kraków i catering wesele Poznań Pokaz barmański na weselu Każdy być chciał,
Read more ... -
Wybierz kaszę dla siebie
środa, 20 lutego, 2019 Comment Off 265 ViewsKasza to bardzo zdrowy, wartościowy i smaczny zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu. Kasza to
Read more ... -
Wieprzowina z gruszkami
niedziela, 2 października, 2016 Comment Off 133 ViewsSkładniki: 1. Pół kilograma gruszek 2. Ćwierć kilograma mięsa wieprzowego bez kości 3.
Read more ...