Meble gastronomiczne

0
11
Rate this post

Meble gastronomiczne (1)Prowadząc punkt gastronomiczne, restaurację, bar czy jadłodajnię będziemy potrzebowali mebli. Meble dla gastronomii powinny spełniać szereg wymogów, by spełniały swoje funkcje. Muszą być odporne na zarysowania i działanie środków czyszczących, również silnych środków do dezynfekcji. Ponadto trzeba zadbać, by były łatwe do czyszczenia i utrzymania czystości.
Meble gastronomiczne najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej, która jest łatwa do utrzymania w czystości i zapewnia odpowiedni poziom higieny. Prócz mebli nierdzewnych powszechnie wykorzystuje się również regały z blachy kwasoodpornej, które wykorzystywane są na równi w pomieszczeniach kuchennych, jak i magazynowych.
Wśród mebli ze stali nierdzewnej wyróżnić możemy zlewy, o różnej ilości komór, stoły robocze i regały. Krawędzie takich mebli powinny być odpowiednio zaokrąglone, a dna komór wyprofilowane. Zapobiega to gromadzeniu się zanieczyszczeń i pomaga w odprowadzaniu wody. Meble gastronomiczne to również metalowe szafy, szafki z szufladami i bez, umożliwiające przechowywanie różnego rodzaju akcesoriów kuchennych, drobnego sprzętu gastronomicznego oraz produktów spożywczych.
Bez względu na to, jakie wybierzemy meble, powinny być solidne, trwałe, funkcjonalne i niezawodne.