Kuchnia australijska i kuchnia gastronomiczna

0
17
Rate this post

Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska

Zasmakuj w australijskiej kuchni

Fascynuje Cię to, co egzotyczne, a kuchnia gastronomiczna to dla Ciebie jeden z wyróżników różnorodności kulturowej? Lubisz dania proste, bazujące na niewielkiej ilości składników? A może doceniasz smak owoców morza? Jeśli na przynajmniej jedno z wymienionych pytań odpowiedziałeś twierdząco, kuchnia australijska jest dla Ciebie! Podstawą tamtejszej gastronomii jest przede wszystkim kuchnia angielska i świeże, wysokojakościowe produkty. Australijczycy prowadzą zdrowy tryb życia, unikają potraw i przekąsek typu fast food. O poranku sięgają po pełnoziarniste batoniki śniadaniowe lub pastę przygotowaną na bazie wyciągu z drożdży. Podczas lunchu jedzą zupę z groszku i szynki albo kalmary. Kuchnia australijska to również te elementy diety, których obecność na innych kontynentach jest znacznie ograniczona – np. mięso z kangura czy nielota emu. Deser zaś składać może się z rodzimych orzechów makadamia albo biszkoptów lamingtons, oblanych grubą warstwą czekolady i posypanych wiórkami kokosowymi.