Karp z ziołowym masłem

0
10
Rate this post

kulinaria (7)Składniki:

1. 1,5 kilograma karpia
2. 2 jajka
3. 1 cytryna
4. 3 łyżki mąki pszennej
5. 1 szklanka bułki tartej
6. 1 łyżka masła
7. 1 łyżka oleju
8. Koper i cytryna do dekoracji
9. Sól

Na ziołowe masło:

1. 2 łyżki startego żółtego sera
2. ? kostki masła
3. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4. 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
5. 1 łyżka posiekanego szczypiorku
6. 2 ząbki czosnku
7. Gałka muszkatołowa
8. Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Karpia dokładnie sprawić, umyć, osuszyć i pokroić na dzwonka. Oprószyć solą i skropić sokiem ze sparzonej cytryny.
Jajka roztrzepać w miseczce. Każdy kawałek ryby obtaczać w mące, w jajkach i na końcu w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć rybę z obydwu stron na złoty kolor.
Usmażonego karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut.
Masło utrzeć i wymieszać ze startym serem oraz posiekanymi ziołami. Dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dobrze schłodzić.
Rybę przełożyć na półmisek, na każdym kawałku położyć wycięte z masła kółko i udekorować koperkiem i cytryną,