Śledzie w sosie

0
2
Rate this post

sushi-grodzisk-mazowiecki-4Składniki:

1. 1 kilogram marynowanych śledzi
2. 1 kwaśne jabłko
3. 1 szklanka majonezu
4. 1 szklanka śmietany
5. 1 nieduża cebula
6. 2 ogórki korniszony
7. 2 filety anchois
8. 1 łyżka musztardy
9. 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
10. Czerwony pieprz

Wykonanie:

Filety śledziowe wyjąć z zalewy i dokładnie osączyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku.
Majonez wymieszać ze śmietaną i rozdzielić do dwóch miseczek. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Ogórki odsączyć i także posiekać. Jabłko i ogórki dodać do jednej miseczki z sosem majonezowo-śmietanowym a także obraną i posiekaną cebulę. Wymieszać. Do drugiej miseczki z sosem dodać zielony, marynowany, odsączony pieprz i musztardę i pokrojone anchois. Dokładnie wymieszać. Sosami polać ułożone na półmisku śledzie i udekorować czerwonym pieprzem ewentualnie zielonym szczypiorkiem.