Jak przygotować musli?

0
2
Rate this post

catering-rzeszow-4Musli to jedno z najzdrowszych śniadań, którego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Jeśli ma odpowiednio dobrane składniki, będzie bogatym źródłem składników odżywczych. Jednak musli oferowane przez liczne sklepy to zazwyczaj przetworzone płatki z dodatkiem cukru, barwników, emulgatorów i nienaturalnych orzechów czy owoców. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie własnej mieszanki, która nie dość, że będzie zdrowsza od tej sklepowej, będzie także zgodna z naszymi smakowymi preferencjami i dopasowana do indywidualnych potrzeb.
Najważniejszym składnikiem mieszanki musli są naturalne płatki, bez dodatków. Mogą być np. owsiane, pszenne, sojowe, orkiszowe. Takie płatki są bogate w błonnik, sprawdzą się także u cukrzyków – mają niski indeks glikemiczny, a także u osób mających problemy z cholesterolem – obniżają jego poziom. Oprócz tego wspomagają pracę całego układu pokarmowego. Jako zdrowe dodatki do mieszanki musli, możemy dodać orzechy, migdały, pestki i suszone, niekandyzowane owoce. Wśród najbardziej polecanych wyróżnia się: orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pestki dyni lub słonecznika, rodzynki, śliwki, morele, banany, gruszki, borówkę amerykańską.