Prawdziwy mistrz kuchenny potrafi ugotować najbardziej wydumane potrawy przy użyciu najprostszych sprzętów. Jednak trudno sobie wyobrazić współczesną kuchnię bez całej gamy dodatkowych sprzętów, które ułatwiają pracę w kuchni. Przede wszystkim noże – powinny być ostre, a takie laserowo ostrzone nigdy się nie tępią, podobnie jak noże ceramiczne, które jednak mają jedną wadę – zrzucone przypadkiem na podłogę mogą się wyszczerbić. Do gotowania przydają się teflonowe i ciężkie żeliwne patelnie, każda służy do smażenia innego rodzaju potraw. Przydają się także woki nie tylko do przygotowania dań chińskich, ale także do szybkiego i równomiernego smażenia na małej ilości tłuszczu. Do pieczenia przydają się specjalne blachy i foremki silikonowe, które są odporne na działanie wysokich temperatur. Do przygotowania większości potraw przyda się zarówno mikser, jak i blender. Do wyciskania soku z cytryny przydaje się specjalny przyrząd, na którym pozostaje nie tylko niepotrzebna skóra, ale i pestki. Przy pieczeniu ciast przydaje się specjalne sitko do mąki, które zwiększa jej objętość. Pomocne mogą być także różnego rodzaju miarki, ułatwiające zmierzenie ilości potrzebnych składników. Do ziół przydaje się specjalny nóż, lekko wygięty, który pomaga je łatwiej kroić, a do serów przydaje się specjalna tarka, która umożliwia cięcie go na wiórki i cieniutkie plasterki jeśli to będzie parmezan.
Lipiec 20th, 2013 dobre przepisy Możliwość komentowania Na co komu gwiazdka Michelina została wyłączona
Gadżety do gotowania
sobota, 7 stycznia, 2023 0 View Comment Off
In :
Odżywianie