Zasmakuj mediolańskiej kuchni!

0
1
Rate this post

Kuchnia włoska uważana jest za jedną z najpopularniejszych na świecie, zaraz obok francuskiej. Zawdzięcza ona swoją światową sławę głównie niezwykłej prostocie i szybkości przygotowywania potraw, które jednocześnie są wyjątkowo smaczne i zdrowe.

Przez włochów zarówno gotowanie jak i jedzenie uważane jest za sztukę, której poświęcają naprawdę wiele czasu. Należy jednak mieć świadomość, że kuchnia włoska pełna jest kontrastów i sprzeczności. Niemalże każdy z poszczególnych regionów kraju może poszczycić się własnymi, tradycyjnymi przysmakami kulinarnymi.

Nie inaczej jest w przypadku Mediolanu, który także miał istotny wpływ w kształtowanie kuchni włoskiej i może pochwalić się specjałami, które zdążyły zdobyć duża popularność wśród smakoszy, również poza granicami kraju. Potrawą jednoznacznie kojarzoną z najbogatszym miastem Włoch jest risotto po mediolańsku, jest to danie na bazie ryżu smażonego z cebulą i czosnkiem, który następnie gotowany jest w rosole z dodatkiem wina lub innego wytrawnego alkoholu. Danie przygotowywane jest ze specjalnych odmian ryżu, charakteryzujących się większą ilością skrobi oraz zwiększoną zdolnością wchłaniania płynów. Istotnym składnikiem jest szafran, który nadaje potrawie niepowtarzalny aromat. Risotto można podawać na wiele różnych sposobów. Smakuje równie wyśmienicie zarówno z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, czy grzybami.

Kolejnym lokalnym przysmakiem jest tak zwany kotlet po mediolańsku, przygotowywany najczęściej z mięsa cielęcego. Wyróżnia się szczególnie tym, że swój wyjątkowy smak zawdzięcza temu, że nie jest uprzednio ubijany, tylko pozostawiony naturalnej grubości i odpowiednio długo smażony. Mówiąc o cielęcinie warto również nadmienić o cieszących się dużą popularnością pieczonych językach oraz nerkach. Bardzo istotną częścią lokalnego jadłospisu są mediolańskie zupy. Takie jak, minestrone na bazie najrozmaitszych warzyw sezonowych, przyrządzane z ćwikły rosoły, czy też wyjątkowo smaczne zupy z ryżem, wątróbkami i pietruszką. Równie popularne są flaki po mediolańsku, które pierwotnie uważano za zupę, jednak obecnie przygotowywane są w bardziej kalorycznej wersji i stanowią potrawę podawaną głównie na drugie danie.

Zasmakuj mediolańskiej kuchni!

Takie typowo mięsne dania mogą być pewnym zaskoczeniem dla osób, którym kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z lekkimi potrawami na bazie łagodnych sosów i owoców morza. Jest to jednak charakterystyczne dla Mediolanu, że można tu skosztować potraw kuchni odmiennej niż ta typowo włoska. Generalnie zasadnicza różnica pomiędzy południową a północną kuchnią jest taka, że dania wywodzące się z północnych regionów kraju, w tym również Mediolanu, są bardziej kaloryczne i cięższe, spożywa się tu wyraźnie więcej mięsa i ryżu, głównie ze względu na panujące na tym obszarze niższe temperatury. Co ciekawe Mediolan jest najlepiej zaopatrzonym w ryby miastem Włoch i królują one często na mediolańskich stołach, jednak nie stanowiły one raczej inspiracji dla miejscowych kucharzy i niewiele przepisów bazujących na rybach zrodziło się w Mediolanie. Z tych nielicznych należy wspomnieć o pasztecie sardelowym oraz szczupaku duszonym w czerwonym winie.

Podobnie jak w innych regionach kraju tak również w Mediolanie spożywa się dużo najróżniejszych serów. Oczywiście wśród nich znajduje się słynny ser pleśniowy Gorgonzola, który już od ponad tysiąclecia produkowany jest w niewielkiej miejscowości, oddalonej od miasta o około 20 kilometrów.

Bez wątpienia należy także wspomnieć o deserach wywodzących się z Mediolanu. Najbardziej kultowa jest babka nazywana panettone, której proces wypiekania jest wyjątkowo długi i złożony. Poza nią, miasto słynie z najróżniej przyrządzanych kremów oraz oryginalnych, słodkich napojów, jak na przykład rossumada, ze zmiksowanych jaj, wina i cukru.

Powszechnie wiadomo, że włoskie wina należą do jednych z najlepszych na świecie i są spożywane przez włochów w dużych ilościach. Mediolan również może poszczycić się produkcją wyjątkowo smacznego, białego wina z winogron zwanych verdea. Poza nim do najpopularniejszych należą wina Oltrepo, Bonarda, Croatina, Barbera oraz białe Riesling e Pinot.

Jak przystało na tak wielkie miasto, Mediolan to miejsce, w którym na każdym kroku można natknąć się na przeróżne restauracje, pizzerie, czy bary oferujące nie tylko dania kuchni lokalnej, ale także potrawy z najróżniejszych zakątków świata. Oferta lokali jest wyjątkowo szeroka, od tych eleganckich, a co za tym idzie bardzo drogich, po te niewielki, kameralne restauracje, w których obowiązują o wiele bardziej przystępne ceny, dlatego nie można jednoznacznie określić na jakie kwoty należy się przygotować. O czym warto pamiętać, wyższe ceny wcale nie muszą przełożyć się na lepszą jakość dań oraz wpłynąć korzystnie na panującą w środku atmosferę. Warto także pamiętać, że w zdecydowanej większości restauracji naliczana jest opłata za obsługę. Bardzo ciekawą alternatywą dla typowych restauracji stanowią bufety, w których w cenie oscylujących w granicach 8-10 euro można zjeść naprawdę smacznie i co ważne bez ograniczeń, gdyż takie bufety mają formę otwartego stołu.

Jeśli chcesz spróbować wymienionych w tym artykule specjałów, nie pozostaje nic innego jak zarezerwować bilet na samolot to Mediolanu i ruszać w drogę. Bezpośrednie loty do Mediolanu są realizowane z wielu polskich miast, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem interesującego Cię połączenia. Tak więc spakuj walizki i ruszaj na wyśmienitą mediolańską ucztę!