Warzywa, które nawadniają organizm

0
1
Rate this post

kulinaria (24)Nie tylko owoce są doskonałą alternatywą dla napoi. Także warzywa pomogą uniknąć odwodnienia organizmu. Niektóre z nich zawierają naprawdę sporą ilość wody, a oprócz tego są mniej kaloryczne niż owoce, a także zawierają mniej cukru.
Do warzyw nawadniających organizm zalicza się:

Ogórki. Woda w ich składzie to aż 95%, poza tym – pomagają oczyścić organizm z toksyn.
Sałata. Z pozoru mogą wydawać się suche, w dotyku także nie sprawiają wrażenia bogatych w wodę. A jednak pozory mylą – sałata ma wysoką zawartość wody, wynosi ona aż 89% całego składu. Oprócz tego sprawdzi się w stanach obniżonej odporności i pomoże goić stany zapalne. Zawiera dużo witamin z grupy B.
Pomidory.
Marchew. Zawiera podobną ilość wody, co sałata. Doskonale nawadnia organizm, a zawarte w niej składniki mineralne i odżywcze poprawiają stan skóry i wzrok. Jej spożycie jest zalecane dla osób mających problemy z niedoborem witamin oraz chorującym na miażdżycę.
Cukinia. Niezbyt często wykorzystywane warzywo, a jednak w roli nawadniającej sprawdzi się świetnie. Tak jak w przypadku ogórków – woda w składzie cukinii to 95%, ponadto ma zaledwie 16 kalorii i niski indeks glikemiczny. To warzywo wzmacnia odporność całego organizmu, a także poprawia stan włosów, skóry i paznokci.