Schab pieczony w mleku

0
3
Rate this post

catering-rzeszow-4Składniki:

1. 1 litr mleka
2. 1 kilogram schabu bez kości
3. 4 szklanki ryżu
4. 8ząbków czosnku
5. 3 łyżki rodzynek
6. 3 łyżki płatków migdałowych
7. 4 łyżki żurawiny ze słoika
8. 8 kawałków brzoskwiń z zalewy
9. 1 łyżka mąki pszennej
10. 3 łyżki śmietany
11. Suszony majeranek, tymianek i oregano
12. Zielona pietruszka do dekoracji
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć. Mleko zagotować.
Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Płatki migdałowe uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ostudzić.
Mięso posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, tymiankiem i oregano. Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki i obłożyć plasterkami czosnku. Zalać gorącym mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec około jednej godziny od czasu do czasu polewając wierzch schabu mlekiem, w którym piecze się schab.
Ryż wypłukać, wrzucić do 2 litrów lekko posolonej wrzącej wody.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki; dodać do gotującego się ryżu i gotować aż do miękkości. Pod koniec gotowania do garnka włożyć rodzynki i płatki migdałowe.
Gotową pieczeń wyjąć z wytworzonego sosu i trzymać w cieple, aby nie wystygłą, a sos przecedzić i zagęścić mąką rozrobioną ze śmietaną. Doprawić do smaku. Ryż z dodatkami ułożyć na boku pieczeni a resztę produktów ułożyć z drugiej strony. Udekorować natką.