Mintaj pod warzywami

0
3
Rate this post

kulinaria (12)Składniki:

1. Pół kilograma filetów z mintaja (albo z innych ryb)
2. 1 seler korzeniowy
3. 2 pietruszki
4. 2 marchewki
5. 1 por
6. 1 cytryna
7. Pół szklanki śmietany kremówki
8. Masło do posmarowania formy
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ryby umyć i osuszyć, (jeśli filety są mrożone, najpierw je odmrozić) papierowym kuchennym ręcznikiem, a następnie oprószyć z obydwu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, pokroić na mniejsze kawałki i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki, na co najmniej 1 godzinę pod przykryciem.
Marchewki, seler i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Por oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać.
Do śmietany wsypać szczyptę soli i zmiksować.
Żaroodporne naczynie grubo posmarować masłem a następnie układać składniki potrawy: najpierw połowę wymieszanych warzyw, potem kawałki ryby, resztę warzyw a na wierzch rozlać zmiksowaną z solą śmietanę.
Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza pół godziny. Podawać z ryżem.