osteria limoni

85 Views 1 Comment
osteria limoni
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

kulinaria (22)Praca sommelliera jest podobna do pracy kelnera. Jednak z tą różnicą, że zajmuje się on wyłącznie winami. Sommelier zajmuje się rozpoznawaniem jakości i gatunków wina. Zawód ten jest popularny w Europie Zachodniej Sommellier najczęściej pracuje luksusowych hotelach, kawiarniach i restauracjach. Specjalista od win potrafi określić wiek trunku i dobrać do potrawy. Zadaniem sommeliera jest analiza koloru i zapachu wina. Osoby pracujące na tym stanowisku nie muszą posiadać określonego wykształcenia. Najważniejsze jest doświadczenie na podobnym stanowisku (barman, kelner), a także wiedza na temat win. Sommeier powinien być osobą kulturalną, komunikatywną. Niezbędna jest wiedzę związaną z gatunkami i rodzajami wina. Sommelier powinien posiadać podstawową znajomość języka angielskiego. Zarobki na tym stanowisku są podobne do zarobków kelnera i zaczynają się od 1200 zł. Sommellier dodatkowo może dostawać napiwki, które mogą stanowić znaczną cześć pensji. Dużo więcej może zarobić sommelier pracujący poza granicami kraju.

Podobne wpisy na temat gotowania online:

About the author

Related Articles

1 Comment

  1. restauracja na wesele poznań

    Będę na pewno stronę częsciej odwiedzał!

Comments are closed.

Ankieta:

Czy w Bydgoszczy łatwo znaleźć i wynająć restaurację na bankiety lub wesela w dobrej cenie?

View Results

Loading ... Loading ...
Kategorie
Komentarze:
Archiwum: